Είναι γνωστό ότι το junk food αποτελεί “κόκκινη ζώνη” για κάθε σοβαρή διατροφή και οφείλουμε να το αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αμαρτία όμως είναι γλυκιά και ζούμε μια καθημερινότητα γεμάτη πειρασμούς, οπότε αν είναι να γίνει “το κακό”, τουλάχιστον ας γνωρίζουμε ποια επιλογή θα κάνει τη μικρότερη ζημιά.
Σήμερα θα συγκρίνουμε δυο βασιλιάδες του junk food, το burger και την pizza. Το καθένα έχει τρανταχτές αδυναμίες αλλά και διατροφολογικά προνόμια που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε, αν επιλέξουμε σωστά.
Pizza
Το ιταλικής προέλευσης παγκοσμίως γνωστό έδεσμα, έχει λατρευτεί από γενιές και γενιές. Παράγεται με λεπτή ή και αφράτη ζύμη, ενώ υπάρχει πληθώρα επιλογών για τα υλικά που μπορεί να περιέχει. Προτιμάται συνήθως σε σπιτικές συναθροίσεις, ειδικά τις βραδιές με ποδοσφαιρικούς αγώνες (#άντρες). Ας δούμε μερικά βασικά διατροφικά της χαρακτηριστικά:
• Αντικαρκινική δράση
Αυτή οφείλεται στη σάλτσα της, απαραίτητο συστατικό της πίτσας, αφού η κατανάλωση ντομάτας έχει συσχετιστεί με τη μείωση κινδύνου προσβολής από αρκετές μορφές καρκίνου.
• Ελεύθερη επιλογή υλικών
Ναι, αν επιλέξουμε ζαμπόν, μπέικον και τέσσερα τυριά, η πίτσα μπορεί να καταστρέψει οποιαδήποτε δίαιτα. Είναι όμως ένα φαγητό το οποίο μπορεί να γίνει και υγιεινό, αν περιλαμβάνει υλικά όπως φρέσκα λαχανικά που προσφέρουν σαφέστατα πιο πολλές θρεπτικές ουσίες από ένα burger.
• Εθισμός
Από την κατάταξη καθίσταται σαφές πως όσο πιο επεξεργασμένο και γεμάτο λίπος μαζί με ζάχαρη είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλεί εθισμό. Τα τρόφιμα αυτά έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (το γλυκαιμικό φορτίο λαμβάνει υπόψη το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου και την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχεται σε μια μερίδα). Η πίτσα αναδείχθηκε το πιο εθιστικό τρόφιμο απ’ όλα. Άλλο να φάμε ένα κομμάτι και άλλο να φάμε δέκα (αλλά ποιος σταματάει στο ένα;)
• Ζύμη
Μεγάλο ρόλο παίζει και η επιλογή της ζύμης, μιας και η αφράτη ζύμη είναι σαφέστατα πιο παχυντική από την παραδοσιακή ιταλική. Όπως και με τα υλικά, είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Burger
• Ενέργεια
Σε αντίθεση με την πίτσα,το burger μπορεί να αποτελέσει ένα κανονικό γεύμα το οποίο μπορεί να μας προσδώσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας και να μας “κρατήσει”. Ειδικά μετά από άσκηση, μπορεί να αναπληρώσει το απαραίτητο γλυκογόνο και να συντελέσει στο χτίσιμο των μυών.
• Επιλογή υλικών
Όπως και στην περίπτωση της πίτσας, το burger μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τα βασικά του υλικά, επομένως και τη διατροφική του αξία. Μπορεί να επιλεχθεί vegetarian burger ή κιμάς από κοτόπουλο και γαλοπούλα, ο οποίος περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης το συνοδευτικό μπορεί να είναι κάλλιστα σαλάτα και λαχανικά αντί για τηγανιτές πατάτες ή onion rings.
• Κιμάς
Ο κιμάς θέλει ιδιαίτερη προσοχή, μιας και η προέλευσή του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διατροφική του αξία. Ο κιμάς της αγελάδας μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας, επομένως πρέπει πάντα να γνωρίζουμε το κρέας του burger που τρώμε.
• Θερμίδες
Φτάνουμε και στην κατηγορία που πονάει. Ένα διπλό burger με σος μαγιονέζας μπορεί να φτάσει τις 942 θερμίδες. Αν προσθέσουμε δε τηγανιτές πατάτες και onion rings, φτάνει τις 1422 θερμίδες. Ένα κομμάτι πίτσας από την άλλη, με τυρί και κανονική ζύμη έχει 272 θερμίδες. Αν προσθέσουμε και λίγο μπέικον, φτάνει αμέσως τις 310 θερμίδες. Μπορεί να μη φαίνονται τόσο πολλές, αλλά για πολλαπλασιάστε το με τον αριθμό των κομματιών που θα φάτε και ο αριθμός γίνεται εύκολα τετραψήφιος.
And the winner is… Burger!
Μεταξύ των δυο, το burger μπορεί να αποτελέσει ευκολότερα ένα κανονικό ισορροπημένο γεύμα, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να περιοριστούμε στη μερίδα μας. Η πίτσα μπορεί επίσης να επιλεγεί με καλά διατροφικά υλικά, αλλά η εθιστική της δράση την καθιστά άκρως επικίνδυνη για οποιονδήποτε ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή. Για να μη ξεχνιόμαστε, δεν προτείνουμε το burger σαν ιδανικό φαγητό, απλά το επιλέγουμε στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις, που θα αναγκαστούμε να υποπέσουμε στην παγίδα του junk food.