Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις «χρυσές τροφές», ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) την έχει αναγνωρίσει ως τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα και έχει επισήμως ανακηρύξει το έτος 2013 σε Διεθνές Έτος Κινόα.
Η γεύση αλλά και η δομή της είναι αντίστοιχη εκείνης του καστανού ρυζιού και της βρώμης. Κατατάσσεται στην κατηγορία των δημητριακών αλλά ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.
Ένα φλιτζάνι quinoa αποδίδει 127 kcals, 23,4 gr. Υδατάνθρακα, 4,5 gr. Πρωτεΐνη, 2 gr. Λίπους. Εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφού τα επίπεδα της σε μαγγάνιο είναι υψηλά. Πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα μα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης χολολιθίασης.
Συνολικά, μας ωφελεί χάρη στις πρωτεϊνες που περιέχει, το γεγονός ότι είναι πλούσια σε ασβέστιο, αντιοξειδωτικές ουσίες, μαγνήσιο και σίδηρο.
Οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει την κινόα εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή και για τον λόγο αυτό η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης της στο ερευνητικό πρόγραμμα για τις μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές.22