Τα αναψυκτικά αποτελούν για πολλούς μια καθημερινή συνήθεια και εύκολη λύση, όταν καλούμαστε να πιούμε κάποιο ρόφημα για να ξεδιψάσουμε ή να συνοδέψουμε το γεύμα μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι σε γενικές γραμμές τα αναψυκτικά δεν κάνουν καλό στην υγεία και τη διατροφή μας, αλλά γνωρίζουν όλη την αλήθεια;
Ας δούμε μερικά βασικά τους χαρακτηριστικά:
Θερμίδες
Τα κανονικά αναψυκτικά έχουν κατά μέσο όρο 140 θερμίδες και 8-10 κουταλιές ζάχαρης ανά κουτάκι (330 ml). Μπορεί σε κάποιον να μη φαίνεται πολύ, αλλά είναι. Ειδικά η ποσότητα ζάχαρης που εμπεριέχεται μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τη διατρφή μας.
Σύμφωνα με έρευνα μάλιστα του δρ Christopher Ochner, βοηθό καθηγητή παιδικής ιατρικής στην Σχολή Ιατρικής Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai της Ν. Υόρκης, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο στην διατροφή του, ένα άτομο που καταναλώνει τουλάχιστον 1 κουτάκι κανονικού αναψυκτικού την ημέρα, θα αυξήσει το σωματικό τους βάρος κατά 6,5 κιλά μέσα σε ένα χρόνο, μόνο και μόνο από τις θερμίδες που θα πάρει από τα αναψυκτικά.
Αναψυκτικά light/χωρίς ζάχαρη
Φυσικά, διαδεδομένα είναι και τα αναψυκτικά light ή χωρίς ζάχαρη, τα οποία πολλοί προτιμούν. Αν και είναι δεδομένο ότι οι θερμιδική τους αξία είναι μικρότερη από τα κανονικά, αυτό δε συνεπάγεται ότι είναι άκακα για τη διατροφή μας. Πράγματι, η διαφορά τους σε θερμίδες είναι τεράστια, αφού 330ml ενός αναψυκτικού χωρίς ζάχαρη αποδίδουν λιγότερο από 10 θερμίδες ενώ το κανονικό αναψυκτικό πάνω από 150 θερμίδες. Επιπροσθέτως, αντί για 30γρ. ζάχαρης που έχει ένα τυπικό κουτί αναψυκτικού, το χωρίς ζάχαρη έκδοχό του περιέχει γλυκαντικές ουσίες.
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στα αναψυκτικά διαίτης έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν την επιθυμία για κάτι γλυκό, διότι δεν είναι μια φυσική πηγή ζάχαρης και ο εγκέφαλος συνεχίζει να “αναζητά” τη φυσική ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση τροφών και ποτών, επειδή το σώμα και ο εγκέφαλός σας δεν είναι ικανοποιημένα.
Παρόλο που τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη καταναλώνονται στα πλαίσια διατροφής για απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα σύμφωνα με μελέτες η υπερκατανάλωσή τους (>2 κουτιά την ημέρα) οδηγεί σε αύξηση την περιφέρειας μέσης.
Προβλήματα υγείας
Τα αναψυκτικά δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο ως προς τη θερμιδική τους αξία, αλλά και ως προς τις υπόλοιπες παρενέργειες που έχουν να κάνουν με την υγεία μας. Mελέτη του πανεπιστημίου Harvard σε 3.000 γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη δπλασιάζει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας των νεφρών.
Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι μια διατροφή με πολλά αναψυκτικά μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (brain derived neurotrophic factor – BDNF) και αυτό μειώνει την ικανότητα του ατόμου για μάθηση και μνήμη.
Μια επιπρόσθετη επιβάρυνση της υπερκατανάλωσης των αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη αφορά στη φθορά των δοντιών. Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι όξινα (pH 3.2) με αποτέλεσμα να φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών.
Συνοπτικά
Συνολικά, τα αναψυκτικά από μόνα τους δεν είναι τόσο επιβλαβή για τη διατροφή και την υγεία μας, ειδικά αν επιλέγουμε αυτά χωρίς ζάχαρη. Η τόνωση που προσφέρει το ανθρακικό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά του αναψυκτικού είναι κατανοητή και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Το μεγάλο λάθος όμως που κάνουν πολλοι είναι να τα εντάσσουν στη καθημερινή τους ζωή και να αποτελούν μια ρουτίνα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να αποβούν αρκετά επιβλαβή, όχι μόνο για τη διατροφή και το βάρος μας, αλλά και τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.