Μια ισορροπημένη διατροφή για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Οι μήνες του φθινοπώρου έκαναν την εμφάνισή τους, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο απόλαυση, διακοπές, αλλά και πολύ φαγητό!
Έτσι λοιπόν, ξεκινούν οι εξαντλητικές δίαιτες με γρήγορο αποτέλεσμα, ώστε να χαθούν γρήγορα τα παραπανίσια κιλά των διακοπών μας. Έχει αναρωτηθεί όμως κανείς πόσο αρνητικές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και στον οργανισμό μας ;
Καθότι λοιπόν, οι υψηλές θερμοκρασίες πέφτουν, όλοι είμαστε επιρρεπείς στο «κοινό» κρυολόγημα, αλλά και στις ασθένειες της εποχής.
Για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση αυτών, καλό είναι να εφαρμοστεί κύκλος παραγόντων, όπως ο καλός ύπνος, η τακτική σωματική άσκηση, αλλά και το «φάρμακο» της διατροφής μας.
Κυρίαρχη θέση στη σωστή διατροφή μας, κατέχουν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, η κατανάλωση των οποίων πρέπει να γίνεται, σε συγκεκριμένες ποσότητες ημερησίως, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Ορισμένες από αυτές είναι :
• Η βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην άμυνα του αναπνευστικού μας συστήματος. Κύριες πηγές της είναι τα καρότα, το σπανάκι και το λάχανο.
• Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι επιπλέον έχει τις δικές της αντιικές ιδιότητες. Κύριες πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους.
• Η βιταμίνη Ε ενισχύει τους ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας. Κύριες πηγές της είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.
• Ο σίδηρος, αποτελεί βασικό στοιχείο για την άμυνα του οργανισμού μας. Περισσότερο αποδοτικός είναι ο αιμικός Fe, ο οποίος υπάρχει στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, αλλά και τα θαλασσινά.
• Ο Zn επίσης αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Κύριες πηγές του είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το κρέας, τα οστρακοειδή και οι ξηροί καρποί.
• Το σελήνιο προστατεύει από τους ιούς της γρίπης. Κύριες πηγές του είναι τα καρύδια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Πέραν όμως των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την προστασία από τα κρυολογήματα. Ένα τέτοιο τρόφιμο είναι το σκόρδο. Για τα άτομα που ανέχονται το μάσημα ενός ωμού σκέλους σκόρδου, κάθε μέρα, βοηθά την άμυνά τους, ενάντια στα μικρόβια.
Επίσης, τα βότανα, έχουν ευεργετική δράση στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, όπως το χαμομήλι, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή.
Τα άτομα λοιπόν που υποσιτίζονται και δεν έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, είναι πιο ευάλωτα στα κρυολογήματα. Για το λόγο αυτό, αξίζει, να βελτιώσουμε το διατροφικό τρόπο ζωής μας.